Sokan félreértették annak a 2012-ben, Mexikóban megrendezett üzleti rendezvénynek a címét, amely azóta óriási népszerűségre tett szert világszerte.

A Fuckup Nights konferenciák ma már több mint 70 ország sok ezer vállalatát – ezen belül kiemelten a startupokat – segítik különös módon. Itt nem a legnagyobb sikerek, hanem a tanulságos bukások játsszák a főszerepet. Az előadóknak 7 percük van arra, hogy a saját esettanulmányukat bemutassák. Ezt követi a bukások okainak, következményeinek, tanulságainak jó hangulatban történő megbeszélése. Igen, a rendezvényen jellemző a vidámság és az ünneplés.

Természetesen az ezeken oly gyakori ováció nem a bukásoknak, hanem az eltökélt, innovatív szándéknak, a bátor útkeresésnek szól.

A „Tanuljunk mások hibájából!”megfogalmazás igen régi. A „Tanuljunk önmagunk hibájából és tanuljanak ebből mások is!” elv viszont új keletű. Sőt, e téma napjainkban egyre több MBA tantervében is szerepel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy az üzleti életben – az új megoldások keresése közepette – elkövetett hibákat, bukásokat nem szabad szégyellni. E tévedéseket tilos tabuként kezelni! Amennyiben egy vállalat rosszul kezeli a jóhiszemű munkavégzés során elkövetett hibákat, kellemetlenségeket okoz a bukást előidézőknek, akkor ezzel alaposan visszaveti munkatársai újító szándékát. A félelem ilyenkor bénítóan hat a munkatársakra!

Látni kell azt is, hogy rohanó világunkban sokszor csak egy hajszál választja el a jó döntést a rossztól. A bukások okainak felderítése során – ami alapvető fontosságú – maximális érzékenységgel kell keresni a megfelelő válaszokat a következő kérdésekre:

  • Mi okozhatta a bukást?
  • Mit tehettünk volna ennek elkerülése érdekében?
  • Mit tegyünk a jövőben másként?

Lényeges, hogy sohasem a bűnöst, hanem mindig a bukás tanulságait keressük!

Miután megtaláltuk, jöhet az ünneplés. S majd amikor, ennek is köszönhetően, a bukás tanulságaiból kikerekedik az igazi sikertörténet, akkor maximumra járatva beindulhat a fergeteges partyhangulat.

További cikkek