2017-ben a világsajtót gyorsan bejárta a hír, miszerint egy globális felmérés alapján a Tesla az Egyesült Államok leginnovatívabb márkája.

Ezzel párhuzamosan rengeteg ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel találkozhattunk: „A befektetők temetik a Teslat”;  „Érdekes, de értelmetlen a Tesla próbálkozása”; „Véget ér Musk rémálma” stb.

Ugyancsak nagy érdeklődést – és nem kevés vitát – váltott ki az EFT (Eyefortransport) nagyszabású felmérése is, amely az innováció akadályait elemezte. A friss nemzetközi kutatás szerint a legtöbben az ötletek hiányát (29,3 %) tartják a „főbűnösnek”. Ezt követi a tehetség hiánya (23,4%), majd a változásokkal szembeni „zsigeri” ellenállás (20%). Ugyanakkor a pénz nem akadály, hiszen csak a megkérdezettek 2,55%-a említette akadályként a limitált büdzsét.

Ezzel szemben a tavaly márciusban az Economist által Chicagoban megrendezett Innovation Summit rendezvényen több előadó is arról beszélt, hogy „aprópénzből” már nem lehet igazi csodát tenni ezen a területen. Példaként került szóba az ABB. A világcég jelenleg 100 millió eurót ruház be a 2020-ban megnyíló globális innovációs és képzési campusába. Ez az összeg egyébként eltörpül azon 1,2 milliárd euro mellett, amit éves szinten költenek el e cégcsoportban kutatás-fejlesztésre.

A téma egyes szakértői azt állítják, hogy az innováció területén a következő nagy ugrás érdekében kötelező szinte minden pénzt a mesterséges intelligencia fejlesztésébe invesztálni. Mások (pl. Bill Gates) viszont visszautasítják ezt a megközelítést. Sőt, azt mondják, hogy – például erőteljes adóztatással – alaposan lassítani kell ezen területen, mert nem csupán az emberek munkája, de egyben az egész emberiség is veszélybe kerül.

Jól érzékelhető, hogy önmagában az innováció értelmezése és az optimálisnak tartott trendek megítélése terén is rengeteg az ellentmondás, folyamatos a változás. Ezzel szemben örökérvényűnek tekinthető Albert Einstein kapcsolódó gondolata, miszerint:

„Reménytelen megvalósítani azt az ötletet, amely az első pillanatban nem tűnik megvalósíthatatlannak.”

További cikkek