Ne irigyeljük a kockázatkezelési menedzsereket! Nagyon is látható, hogy 2018-ban – az „örökzöld” témák mellett – számos új típusú kockázattal kell megküzdeniük.

Ők zsigerből tudják, hogy a digitalizálódó világunkban minden egyes csodálatra méltó újdonság egyben számos, korábban ismeretlen jellegű veszélyt is hordoz magában.

Ezekből gyűjtöttünk össze egy kisebb csokorra valót…

Mesterséges intelligencia

kockazatkezeles-01

„A mesterséges intelligencia sokkal több veszélyt jelent, mint Észak-Korea!” A sokak által napjaink első számú kockázatvállaló üzletemberének tartott Elon Musk idézett mondása első olvasásra meghökkentőnek tűnt a Guardian olvasóinak. A risk managerek számára viszont nincs ebben semmi meglepő.

Kockázat nélkül megjósolható, hogy 2018-ban minden korábbinál több örömteli hír jelenik meg a mesterséges intelligencia újabb és újabb térhódításáról. Ugyanakkor várható, hogy ezzel párhuzamosan mind több lesz a fejlődés árnyoldalával kapcsolatos előrejelzés, figyelemfelhívás.

kockazatkezeles-02
kockazatkezeles-03

Biztosra vehető, hogy a „szuper okos rendszerek” az adathalászat terén új fejezet megnyitására készülnek. Gyorsan és részletesen megtanulják a felhasználók komputerhasználati szokásait, amit már könnyen követhet a jelszó ellopása. Természetesen a megfelelően gondoskodó felhasználók sem lesznek fegyvertelenek. Beindul majd a mesterséges intelligenciák közötti harc. És ez már nem a sci-fi világa…

Robotika

A rohamosan fejlődő robotika sem lesz mentes a növekvő kockázatoktól. Itt többről van szó, mint a meghibásodásból, vagy az emberi mulasztásból fakadó veszélyekről.

A kockázatkezelés során elemezni kell, hogy miként kerülhető el, illetve miként kezelhető a rendszerekbe rossz szándékkal történő beavatkozás.

kockazatkezeles-04

Felhő alapú szolgáltatás

kockazatkezeles-05

Nem felhőtlen a rohamos technológiafejlődés egy másik területe sem. Érthetően egyre népszerűbb a felhő alapú szolgáltatás. Ez azt is jelenti, hogy folyamatosan nő e praktikus megoldás iránti bizalom, miközben foglalkozni kell az így megjelenő újabb típusú kockázatokkal is. Mind gyakrabban és mind több szakmai körben kerül elemzésre a felhőben tárolt adatok tökéletes biztonságának kérdése.

GDPR

Egyre többen, de még mindig nagyon kevesen értik, tudják, hogy a cégek munkájában, szervezeti működésében, szabályozási környezetében bekövetkező minden jelentősebb változás hat a kockázatkezelési feladatokra is. Ma világszerte rengetegen foglalkoznak a GDPR témakörével. Ellenben a szükségesnél jóval kevesebb szó esik arról, hogy ezen a területen mi mindent lehet és kell megtenni a kockázatkezelés szempontjából. Biztosra vehető, hogy az első büntetések nyomán alaposan megnő az érdeklődés az itteni teendők iránt. Olcsóbb és jobb lenne, ha ezt a legtöbben nem várnák meg…

kockazatkezeles-06

Jelenleg már természetesnek vesszük, hogy a technológiai fejlődés sebessége minden korábbi elképzelést felülmúl. A kockázatkezeléssel foglalkozóknak ezzel kell az ütemet tartaniuk. Ez nem könnyű, viszont feltétlenül kötelező feladat.

További cikkek