Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a két nem általában különböző módon reagál a stresszhelyzetekre. A nők hajlamosabbak sírással és problémák kibeszélésével csökkenteni a feszültséget, a férfiak ezzel szemben hallgatásba burkolóznak és valamilyen tevékenységbe kezdenek, hogy megszabaduljanak a kínzó gondolatoktól.

 

Hormonális okok:

Stressz hatására mindkét nem vérében hasonló mértékben növekednek meg a stresszhormonok. Az oxitocin hormon szintje – ami a relaxációt segíti elő – azonban jóval magasabb ilyenkor a nőkben. Ezáltal ők hamarabb és könnyebben vissza tudnak térni a nyugalmi állapotba.

Gondoskodj és barátkozz, harcolj vagy menekülj:

Az oxitocin hormonnak köszönhető a nemekre jellemző különböző megküzdési stratégia is. A férfiak „vészhelyzetben” vagy felveszik a kesztyűt, vagy elfutnak, azaz agresszívan reagálnak, vagy elmenekülnek a szituációból. A nők ezzel szemben hajlamosabbak a szociális értékekben kapaszkodót keresni, vagyis másokról való gondoskodással, barátkozással enyhíteni a stresszt.

Elvárás és energia:

A nők leginkább a kapcsolataik minősége alapján értékelik magukat, a férfiak viszont a saját maguk által nyújtott teljesítmény alapján. Emiatt a nők hajlamosak arra, hogy mások elvárásainak próbálnak megfelelni, háttérbe szorítva saját igényeiket. Ez a fajta önfeláldozás nagyon sok stresszt tud okozni a nőknek. A férfiak viszont a kihívásokra és a versenyhelyzetekre reagálnak gyakran túlzott stressz-válasszal. A versenytársaik teljesítménye alapján állítják fel a maguktól elvárt teljesítmény szintjét ahelyett, hogy a saját maguk által kiszabott célra összpontosítanának. Következésképpen tehát a nők számára a legnagyobb félelmet kapcsolataik elvesztése jelenti, a férfiak pedig a gyenge teljesítménynyújtástól tartanak a legjobban.

Stresszkezelés:

A stressz megküzdési stratégia nagyon különböző a két nem esetében. A nők partnert keresnek ahhoz, hogy kibeszéljék az érzelmeiket, hogy kielemezzék mi történt, mit kellene tenni. A nők szeretik elmesélni a nyomasztó történeteiket akár egy családtagnak, barátnak, vagy kollegának, a lényeg, hogy megértő fülekre találjanak. A férfiak ezzel szemben inkább valamilyen kellemes tevékenységbe menekülnek a stressz elöl. A labdasport például egy gyakori menekülési útvonal. A stressztől duzzadó energiákat levezethetik a játékos küzdelemben és közben más férfiak társaságát is élvezhetik. Az őket nyomasztó lelki problémák viszont ilyenkor garantáltan nem kerülnek szóba.

Stressz és evolúció:

Mindkét nem esetében a stressz eredete az ősidőkre vezethető vissza, amikor az életünkért futottunk. Ma a hiteltörlesztés és a gyereknevelés nehézségei miatt szorongunk. A legnagyobb problémát ezzel kapcsolatban az okozza, hogy a stressz-szint emelkedés krónikussá vált. Következményként pedig magas vérnyomással, cukorbetegséggel, gyenge immunválasszal és egyéb egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. A nőknek és a férfiaknak is meg kell találniuk a krónikus stressz csökkentésének módját.

 

forrás:  http://www.webmd.com/women/features/stress-women-men-cope

 

További cikkek