Az egy dián belüli hosszú felsorolásnál jobb a rövidebb felsorolás. Ennél pedig emlékezetesebb, ha felsorolást egymást követő képekkel helyettesítjük.

Látványos számítógépes prezentáció elkészítéséhez többféle szoftvert használhatunk. A végtermék minőségének, meggyőző erejének, hatásosságának titka azonban nem ott, hanem a mi „szoftverünkben”, fantáziánkban rejtőzik.

A számok, a táblázatok, a grafikonok – konkrétságuk, összehasonlíthatóságuk révén – nagyon kifejezőek a prezentációban. De csak akkor, ha jól látszódnak, s ha a résztvevők számára könnyen értelmezhetőek.

A jól eltalált videóbejátszások az állandóan az interneten csatangoló emberiség számára jellemzően többletélményt jelentenek. De csak akkor, ha a bemutatandó anyag „nem lerágott csont”, ha jól látható és hallható, s ha nem túl hosszú.

Ne felejtsük, hogy a prezentáció nem csupán egy, az üzenetünk elmondását lehetővé tevő eszköz. Segítséget nyújt emberi kapcsolatok kialakítására, erősítésére. Épp ezért a „prezentáló ember” szerepéből mindig erőteljesebben sugározzon az „ember”, mint a prezentáló”!

Ne legyünk unalmas szövegfelolvasók, de ne akarjunk („ha már úgyis nálam van a mikrofon” alapon) showsztárként se viselkedni. Ne legyünk mindent mindenkinél jobban tudó bölcsek, de kerüljük a „bocsánat, hogy élek” típusú félszeg megjelenést is! Ha jókat (hasznosakat és élvezeteseket) mondunk, s mindezt jó stílusban is tesszük, akkor jó esélyünk van arra, hogy minket, mondandónkat, cégünket egyaránt szimpátiával fogadják a résztvevők. Ez azért nem nevezhető csekélységnek!

További cikkek